Rossum

Rossum is een uniek plaatsje in Nederland met haar ligging aan zowel de Maas als aan de Waal. Rossum wordt ook wel de parel van de Bommelerwaard genoemd. Dat komt voornamelijk door de mooie panden, het vele groen en ligging van Slotselaan, de Burchtstraat en de Kerkstraat. Als je nog niet bekend bent in Rossum dan is dat zeker een mooie wandeling waard.

Het plaatsje heeft een rijke historie wat zelfs teruggaat tot de late ijzertijd en de Romeinse tijd.

Romeinen

Waarschijnlijk lag in Rossum al vanaf de late ijzertijd een belangrijke nederzetting, die zich uitstrekte over beide oevers van de Maas.

Ligging van het Castellum

Er zijn in de omgeving zeer veel vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Dat heeft het vermoeden doen rijzen dat het castellum Grinnibus en de bijbehorende vicus hier wel eens gelegen zouden kunnen hebben. In het buurtschap (dat grappig genoeg Rome heet) zijn de meeste overblijfselen gevonden van de Romeinse tijd. Het castellum is waarschijnlijk op den duur weggespoeld.

In Alem, dat op enkele kilometers naast Rossum ligt, is een fragment van een beeld voor Mercurius en een altaarsteen voor de godin Exomna gevonden. Aan de noordoever van de Waal, tegenover Rossum, zijn munten gevonden in de gemeente Neerijnen. Naast deze munten zijn ook allerlei vondsten gedaan die een tempel of villa doen vermoeden. Bij het dorp Opijnen is een grafveld (waar een grafveld ligt is een nederzetting niet ver) en een altaarsteen ontdekt.

Slot Rossum

Het nieuwe slot

Het slot van Rossum is alom bekend. Al sinds de middeleeuwen heeft aan de Burchtlaan in Rossum een slot gestaan. Door accurate beschrijvingen hebben ze de bouw van het oorspronkelijke slot redelijk kunnen reconstrueren. Uiteindelijk heeft de militair Baron van Randwijck het oude slot laten afbreken en zelf een compleet nieuw slot inclusief koetshuis ontworpen naar Engels voorbeeld. Het slot heeft na de oorlog decennia lang dienst gedaan als gemeentehuis tot het uiteindelijk aan een investeerder is verkocht.

Ooievaars

Ooievaars in Rossum

Waar Rossum ook erg bekend om staat zijn de vele ooievaars. Vooral in de Slotselaan zijn vele nesten op huizen en palen gemaakt om een onderkomen voor de ooievaars te verzorgen. Overdag cirkelen ze over de weilanden of je zie je soms zoeken naar wat voedsel. In de lentemaanden hoor je ze op vele plaatsen in dorp klapperen.

Ford Sint Andries en de sluis.

Niet alleen de Romeinen en de Batavieren , maar ook de Spanjaarden tijdens de 80 jarige oorlog en de Duitsers tijdens de 2de wereldoorlog zagen het strategische belang in van de ligging van Rossum. Gebouwd in 1812 op een aardige wandel- of fietsafstand ligt het Fort Sint Andries.

Het is door de Duitsers opgeblazen en grotendeels verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tot 1964 is er een uitkijktoren in dienst geweest om tijdens de koude oorlog vliegtuigen die onder de radar vlogen te kunnen spotten.

Naast het voormalige fort ligt een sluis welke de Maas en de Waal verbindt.

Veel wandelaars en fietsers nemen Rossum en omgeving op in hun plannen om te bezoeken. Ook Hurwenen en Zaltbommel zijn plaatsen die verderop aan de Waal rivier het bezoeken waard zijn.